joi, 7 aprilie 2011

10 mituri despre ingrijire a parului

Cat de des trebuie sa-ti speli parul, de cate ori sa-l periezi sau cand este bine sa-l tunzi , balsamul ingrasa sau nu parul, sunt intrebari pe care si le adreseaza foarte multe persoane, in special femeile. Tocmai de aceea, pe aceasta tema au aparut o multime de teorii care au facut de-a lungul timpului inconjurul lumii. Unde este adevarul?

Afla care mituri sunt adevarate si care sunt false despre ingrijirea parului:
Mitul 1. Parul creste mai repede si mai des daca ii tunzi varfurile
Fals. Taind varfurile parului, indepartezi practic partile uscate si tocite, ceea ce reduce riscul deteriorarii in continuare a fibrei capilare. Insa, nu se influenteaza in niciun fel cresterea parului. Daca, dupa o vizita la coafor, ai impresia ca parul tau are mai multa suplete si vigoare, se datoreaza faptului ca a fost reimprospatat si aranjat.
Mitul 2. Secretul parului matasos este periatul de 100 de ori pe zi
Fals. Sa-ti perii parul este foarte bine, insa de 100 de ori este deja prea mult. Periajul bland si regulat ajuta sa previi incurcarea si prin consecinta despicarea firelor. Cu o perie moale masezi si pielea capului pentru a stimula circulatia sangvina de la nivelul scalpului, ceea ce duce la irigarea bulbului capilar. Un periaj corect va da vigoare parului, dar mare atentie in cazul parului gras, caci practicand acest lucru foarte des nu vei face decat sa intinzi sebumul de la radacina catre varfuri.
Mitul 3. Parul cade in timpul sarcinii
Fals. In perioada sarcinii, parul castiga in desime si stralucire deoarece metabolismul functioneaza la capacitatea maxima si produce un surplus de vitamine necesar pentru a hrani fatul. Insa, dupa nasterea micutului, metabolismul isi incetineste activitatea, ca drept urmare in aceasta perioada parul incepe sa cada. Alaptatul estompeaza din socul post-partum si face caderea parului mai putin evidenta.
Mitul 4. Spalatul parului in fiecare zi il ingrasa
Adevarat. Ideal, este sa-ti speli parul de doua-trei ori pe saptamana. Masand in fiecare zi pielea capului, nu faci decat sa stimulezi glandele sebacee sa secrete mai mult sebum, substanta naturala care confera un aspect uleios. Ingrasarea parului duce la pierderea volumului si a supletii. In ciuda eforturilor de a-l coafa, parul devine dificil de aranjat si se va lipi de cap.
Mitul 5. Samponul trebuie schimbat frecvent
Adevarat. Parul se obisnuieste in timp cu formula unui anumit sampon si nu mai arata ca inainte. Acest principiu de aplica in special in cazul sampoanelor abrazive. Pentru a se proteja de efectele puternice ale acestui tip de sampon, scalpul va produce si mai mult sebum. Pentru a evita o astfel de problema, este bine sa-ti schimbi samponul in fiecare anotimp.
Alege o formula mai usoara pentru primavara si vara si una mai hranitoare pentru toamna si iarna. Poti de asemenea, sa alternezi doua produse, utilizand un sampon in timpul saptamanii si un altul in week-end. Exista exceptii in cazul sampoanelor recomandate pentru caderea parului care trebuie sa se utilizeze pe termen lung pentru a stopa calvitia.
Mitul 6. Pentru a curata bine, samponul trebuie sa faca multa spuma
Fals. O formula blanda si de calitate va face spuma intr-un mod limitat. Pentru o utilizare corecta trebuie sa torni in palma o cantitate de produs similara unei monede si sa-l aplici pe cap, masand timp de doua minute. Daca un sampon face spuma in exces inseamna ca ai pus o cantitate foarte mare de produs sau ca are multi detergenti.
In cel de-la doilea caz, un astfel de produs iti va irita pielea capului, va stimula productia seboreica si pe termen lung iti va deteriora parul. Probleme apar in special la persoanele care au parul foarte uscat sau foarte gras sau la cei cu un scalp foarte sensibil.
Mitul 7. Daca porti caciula sau palarie mult timp iti cade parul
Adevarat. Purtate pe o perioada mai mare de timp, caciulile, sepcile, palariile comprima parul, sufoca radacinile si impiedica respiratia capilara. Strans astfel, parul isi pierde in timp stralucirea, supletetea si incepe sa cada. Pentru a impedica aceasta cadere, limiteaza durata purtarii unui accesoriu la maximum o ora.
Mitul 8. Ca sa linistesti firele rebele, trebuie sa te clatesti cu apa mai rece
Adevarat. Apa calaie – la o temperatura cat suporti de scazuta – face parul mai stralucitor si mai matasos din doua motive. Pe de-o parte, linisteste firele rebele si impiedica incurcarea, ceea ce confera un aspect mult mai luminos fibrei capilare, iar pe de alta parte, apa rece are rolul de a dizvolva agentii de curatare pe care apa calda ii pastreaza in par, clatind mult mai bine.
Mitul 9. Daca smulgi un fir alb, apar 10
Fals. In momentul in care parul albeste, inseamna ca melanina (substanta pigmentara care da culoarea parului, irisului, pielii) nu mai functioneaza. Este un fenomen specific imbatranirii, absolut normal, care se deruleaza mai repede sau mai incet, in functie de mostenirea genetica. Indepartarea unui fir alb nu va schimba in niciun fel procesul de crestere si nici culoarea: acesta va creste tot alb. Dimpotriva, cand il smulgi agresezi foarte tare bulbul, acesta crescand mult mai rar si mai subtire.
Mitul 10. Luna plina accelereaza cresterea parului
Adevarat. Foarte multi specialisti au remarcat o diferenta in cresterea parului in momentul in care este luna in crestere sau luna plina. Explicatia stiintifica este aceea ca luna plina contribuie la cresterea vasodilatatiei vaselor capilare, sanatatea parului depinzand de circulatia sangvina de la nivelul scalpului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu